Thursday 12 January 2012

AGAR-AGAR ROTI




BAHAN:

1 peket agar - agar bertali - 20 gram
6 cawan air
200 gm gula pasir
1 tin susu cair
6 keping roti - guna kulit roti sekali
1 biji telur
3 jenis pewarna
1 sudu teh esen vanila


CARANYA:-
-Roti dicarik2 dan disatukan dengan susu cair dan telur ,
apabila roti kembang, blender hingga halus.
-Agar - agar direndam sekejap kemudian toskan, satukan
agar - agar dengan 6 cawan air dan masak hingga
agar - agar hancur dan tapis.
-Masukkan semula kedalam periuk.
-Masukkan gula ikut manis sendiri, apabila gula sebati
masukkan bahan - bahan yang diblender tadi.
-Kacau sekejap dengan api perlahan hingga mendidih sikit dan
terus tutup api.
-Bahagikan ke-3 bahagian dengan tiap2 bahagian dibahagi
sama banyak dan masukkan warna tiap2 bahagian tu dan kacau rata.
-Tuang 1 warna ditengah loyang hingga habis ( sekali tuang habis
1 warna ) dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang,
tak payah tunggu keras






sumber : myresipi mass80

No comments:

Post a Comment