Friday 13 January 2012

KEK CARROT CREAM CHEESE










BAHAN :- 4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan diasingkan
putih dan kuning)
- 1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil (kalau tiada
minyak masak pun boleh)
-120g gula castor
-100g brown sugar
-1 1/2 cawan carrot (diparut)



BAHAN DI AYAK :250g tepung gandum, 1 sudu teh serbuk cinnamon
1 1/2 sudu teh baking soda
100g walnut (dicincang sedikit)
1 sudu teh garam

BAHAN TOPING:-120g butter
250g creamcheese
120g icing sugar


CARANYA:-Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (
kedua- dua jenis) dan carrot. kacau sebati, masukkan
walnut
-masukkan bahan yang diayak.Kacau perlahan guna senduk
kayu.Masukkan garam..
-dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2
kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan
dlm adunan kek tadi
-bakar pada suhu 170C selama 50 min


tips: bila dah masak, cucuk dgn lidi. Kadang2 bila cucuk
tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak lagi means
belum masak betul.Kurangkan suhu ke 150C~160C dan bakar
lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak


topping:-pukul semua bahan2 hingga sebati & ringan.Hias atas
kek yg telah disejukkn pd suhu bilik kemudian tabur dgn
hirisan almond atau kelapa kering yg digoreng tanpa
minyak sekejap terlebih dahulu(optional)






No comments:

Post a Comment