Friday 13 January 2012

PURI KENTANG



BAHAN:-125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
120 g tepung gandum (1 cawan rata)
1 sk garam
50 ml air hangat (10 sb)
secukup minyak masak untuk goreng terendam




CARANYA:-Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan
digaul rata.
-Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan
uli hingga tak lekat ditangan.Tambah tepung jika
adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap
dan perap 30 min.
-Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga
habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan
di dalam kuali.
-Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil
dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
-Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya





SUMBER:resipi kak fida





.

No comments:

Post a Comment