Monday 2 January 2012

PUDING TRIFLE(TAHUN BARU)

salam tahun baru dan salam sejahtera ..aku nk tempek kn resipi yg aku try tempOh hari .. mmg sdapp sgtt2 .. resipi nie aku amik dr Nik zamzurina ..

taraaaa ... !! ini la hasil nye .. utk ku kOngsi bersama kwn2 d sini .. jOm kte tgk bahan2 nye ..

- 1 gulung kek swiss roll @ London Roll ( kalu rajin buat kek coklat sendiri lg sedap )

- 1 tin buah-buahan campuran ( tapis dan asingkan buahnye )
(boleh digantikan dgn buah nenas dlm tin + laici dlm tin + nata de-coco)

- 1 paket agar2 10gm pya. ( Masak dgn 4 cwn air/cwn plastik yg selalu kantin sekolah gunakan tu.)

- 1 tin susu cair IDEAL5 *

- 2 cwn air *

- 5 sudu besar tpg kastad *

- 4 Sudu gula ( boleh kurang kalu x suka manis ) *


Cara :

1) Potongkan swiss roll & susun dlm mangkuk. Renjiskan sedikit shj air buah pada kek tp jgn bayak nanti basah lak.

2) Campurkan bahan2 bertanda ( * ) . Kacau rata dan masak di atas api yg pelahan. Kacau sentiasa hingga masak@agak2 pekat sikit. Jgn pekat sgt nanti kastad terlalu keras x sedap lak.

3) Tuangkan kastad tadi ke atas kek yg telah disusun dlm bekas. Kena buat cepat2 kastad cepat keras nanti susah nak ratakan. Hentak2 sikit bekas tu supaya kastad mampat..Kalu ade nampak lobang2 kecil cover lg dgn kastad tujuan supaya agar2 yg dituang tidak meresap pd kek.

4) Didihkan air bersama agar2. Kacau rata dan tutup api. Kalu suka boleh campur air koktail tadi..kalu masam air tu jgn nanti x best. Boleh gantikan dgn 2 sudu gula.

5) Taburkan buah-buah campuran atas kastad.

6) Tuang agar2 tadi diatasnye..Siap. Sejuk kan dlm peti sejuk pastu ngap lee…apa lagi..Jgn lupa baca bismillah..

Selamat Mencuba !! Harap2 kena ngan selera kekawan.
By: Nik Zamzurina


yg bahagian kek tuh aku buat kek cOklat kukus resipi Aini Mazlina ..
pd kwn2 smua .. jgn malu .. jgn segan .. cuba la buat ye .. ^_^

No comments:

Post a Comment