Friday 13 January 2012

KEK SPAN PANDAN


BAHAN:-tepong super fine - 150 gram
gula kastor - 150 gram
telor - 5 biji telor A
ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
air daun pandan - 80ML
minyak / mentega cair -80ML
pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
sedikit pewarna hijau [x]




CARANYA:-satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor
dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama
5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak
kepada kalajuan pengadun)
-perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan,
pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi
dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan
kek benar2 ringan.
-tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul
dengan senduk sehingga sebati.
-sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni,
griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan
adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada
suhu 150 - 180darjah celcius





SUMBER:resipi sweet4ever (myresipi)

No comments:

Post a Comment