Friday 13 January 2012

KEK KARAMEL



BAHAN:-(A) 2 sudu besar gula - jd kn gula hangus

BAHAN(B):- 1/2 tin susu cair
70g gula kastOr
1/2 sudu kecil esen vanilla
3 biji kuning telOr
- bahagian atas / kacau smua bahan(B) perlahan2 jgn
sampai berbuih

BAHAN (C):-lapisan kek / pukul telOr .. mnyak .. air smpai gebu
hgga bertukar
140g tepOng gndum / kaler putih .. masukn gula ,pukul
lg smpai naik 1x
70g gula kastOr / ganda .. cmpur tepOng dan b.pOwder ..
gaul rata2
3 biji kuning telOr
135 air biase
1 sudu kecil baking pOwder
45 ml mnyak


BAHAN (D):-(D) - meringue / pukul smua bahan (D) hngga mjd pekat
6 biji putih telOr
70g gula kastOr
1 sudu kecil krim of tartar



CARANYA:-: masukn bahan (B) yg telah d pukul ke dlm bahan (A) yg
telah d hangus kn td .. cmpurkn bahan (C)dan (D) ..
gaul dgn senduk .. bahagi kn bberapa bahagian dan
d warna kn .. masukn dlm lOyang .. bakar cara bain marie

No comments:

Post a Comment