Friday 13 January 2012

ROTI PAUN



BAHAN:-1 sudu kecil yis kalau nk cepat naik taruk 2- 21/2 sudu kecil.
1cawan air suam
½ cawan gula
½ cawan marjerin/butter
Tepung gandum bergantung di taruk masa menguli.
sedikit minyak utk dilenserkan diatas roti



CARANYA:-1 cawan air suam dicampurkan yis biarkan seketika
hingga larut.
-Sediakan besen tarukkan sedikit gandum lebih kurang
½ cawan kedalamnya.
-Kemudian masukkan air suam yg bercampur yis tadi kedlm
besen yg berisi gandum.
-Kemudian masukkan pula gula kacau hingga gula hancur.
Kemudian masukkan marjerin/butter kedalamnya kacau sampai
sebati.
-Sesudah itu di letak sedikit demi sedikit tepung gandum
di adun sampai boleh diuli.
-Jangan diisi terlampau banyak tepung takut jadi keras Cuma
agak2 boleh diuli dgn tangan dan tidak melekat ditangan
sahaja sampai menjadi doh yg lembut.
-Kemudian doh direhatkan sehingga ½ - 45 minit.. kemudian
boleh dibentukkan bulat2 (ikut suka hati)
dan di susun ke dlm loyang yg telah dialas baking paper .
-Dibiarkan naik sampai 2 kali ganda lepas itu dilenserkan
minyak ke atas roti yg dah kembang kemudian bolehlah
dibakar dgn kepanasan 180C selama 10-15minit dlm oven
yg telah di panaskan terlebih dahulu..




SUMBER:resipi Oleh meOw

No comments:

Post a Comment