Friday 13 January 2012

BISKUT BUAH KANA



BAHAN :-1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawang tepung jagung
1/2 cawan marjerin / mentega
1/2 sk serbuk penaik / baking powder
1 biji telur
1 sk esen vanilla - optional
1/2 cawan gula kastor (dikisar halus) - jika menggunakan
gula aising, lebihkan sedikit sukatannya.
jem secukupnya



CARANYA:-Tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard dan
serbuk penaik diayak bersama.
-Pukul gula, mentega dan telur hingga sebati. Masukkan
vanila, kacau rata.
-Masukkan tepung. Uli perlahan menjadi doh. Simpan di
dalam bekas kedap udara sementara membentuknya.
-Untuk membentuk, ambil sedikit dan tekan ke dalam acuan
buah kana. Ketukkan acuan dan susunkan biskut ke
dalam dulang pembakar yang sudah dilengserkan
dgn mentega/marjerin.
-Bakar pada 180 C selama 20-25 min atau hingga masak.
Sapukan jem yg digemari pada biskut dan tutup kemas.






SUMBER :blOg dapurku sayang


Read more: http://dayangjack.blogspot.com/2010/01/biskut-buah-kana.html#ixzz1SRyprCTR

No comments:

Post a Comment