Friday 13 January 2012

EPAL PUFF



BAHAN:-1 peket puff pastri jenama kawan.
2 biji apple merah
¼ cawan gula perang/brown sugar (kalau nak manis tambah lagi)
2 sudu besar tepong gandum
1 sudu besar juice lemon
1 sudu kecik serbuk kayu manis (guna blender kering
untuk blend kayu manis atau tumbuk guna lesung)
1 butir telor




CARANYA:-Pastri diletak dalam suhu bilik sekurangnya 10 minit.
Apple dikupas kulit dan didadu kecik2. bubuh apple dalam
mangkuk dan masukkan gula, jus lemon dan serbuk kayu manis.
kalau nak manis lagi tambahlah satu sudu besar gula lagi.
-pastu masukkan sedikit demi sikit tepung sambil kacau.
letak satu sudu (agak2) campuran apple keatas sekeping
pastri dan lipat dua. tekan2 dengan garfu di hujungnya
supaya melekat. pastu toreh2lah di permukaannya ikut suka.
-lepas tu, diberus dengan telor yang telah dipukul dan
dicampur dengan sedikit butter/marjerin. bakar dalam oven
suhu 180 selama 20 minit.




SUMBER;resipi Fauziah Abd Samad @ kjee

No comments:

Post a Comment