Friday 13 January 2012

SLICE CHEESE KEK




BAHAN:-4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila




CARANYA:-potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan
campurkan dengan susu segar
-kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan
dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
-masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan
sejukkan sebentar.
-asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih
telur bersama gula hingga menjadi meringue.
-didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang
dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung
sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan
tidak berketul
-akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan
berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik
supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin
dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
-bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan
suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran
20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar,
cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

No comments:

Post a Comment