Friday 13 January 2012

KEK SPAN PANDAN




BAHAN:-tepong super fine - 150 gram
gula kastor - 150 gram
telor - 5 biji telor A
ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
air daun pandan - 80ML
minyak / mentega cair -80ML
pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
sedikit pewarna hijau [x]




CARANYA:-satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan
telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu
selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak
kepada kalajuan pengadun)
-perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan
dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan
tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2
ringan.
-Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul
dengan senduk sehingga sebati.
sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni,
griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan
adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada
suhu 150 - 180darjah celcius




SUMBER:resipi sweet4ever (myresipi)

No comments:

Post a Comment